O vinarima

DARIO PRINČIĆ
živi u Oslavju, "središtu" vinara slovenskog podrijetla u Italiji, u Colliju. On je treći od troje djece (ima još dvije sestre) i vinarstvom se počeo baviti prilično kasno. Iako je njegov otac proizvodio vina, nisu ga stavljali u boce, već su ga sami pili ili prodavali kao otvorena vina. Mladi Dario je preživljavao kao trgovac i nemarno je pio vino. Prije petnaest se godina ozbiljno razbolio, a dijagnoza je bila rak debelog crijeva. Nakon operacije je iz temelja promijenio način života i počeo se baviti vinarstvom. Pri tome je slušao svoje tijelo i pripremao je vina kao dio liječenja. Kada naziv "bio" još nije bio postojao, Dario Prinčič je vina pripremao na ovaj način. Bolest se nikada nije vratila zbog vina pa je zaradio reputaciju na svim kontinentima. Njegova glavna tržišta su: Italija, Slovenija, Njemačka i Japan. Ima 7 hektara s 70 000 trsova vinove loze. Godišnji kapacitet proizvodnje je od 23 000 do 26 000 boca vina.
Više...

STANKO RADIKON
je jedno od glavnih imena slovenskih vinara izvan Slovenije. On je s legendarnim Joškom Gravnerom utro put drugačijem vinarstvu. Kao Prinčič i braća Bensa (La Castellada) i on se nalazi u selu Oslavje. Vinarstvom se počeo baviti 1980. Njegova prva vina su bila laka i svježa, vinifikacija se radila u bačvama od nehrđajućeg čelika. Ubrzo, međutim, napušta tu metodu i počinje vina držati u drvu. Kad je utvrdio da treba slijediti tradiciju, u isto je vrijeme s Gravnerom započeo s maceracijom bijelih vina u otvorenim bačvama. Otada je njegov uspon krenuo. Bio je prvi koji je vino napravio bez dodatka sumpora i to, nakon napravljenih analiza, također napisao na etiketu na boci. Kao i Edi Kante, i on stavlja vina u polalitrene i litrene boce. Njihovo objašnjenje: "Kada čovjek ode u restoran, ide s prijateljima ili sa ženom. Ako svaki popije 2,5 dl vina, to je u redu. Ako popije više, vjerojatno će imati problema s policijom." Obrađuje oko 12 hektara vinograda. Novi vinogradi imaju 9 500 trsova vinove loze po hektaru, a stari na oko 4,5 hektara vinograda 18 000 trsova vinove loze. Godišnje proizvodi 30 000 boca vina.
Više...

EDI KANTE
je jedan od pionira alternativnog načina uzgoja među slovenskim proizvođačima vina u Italiji. Živi u krškom selu Praprot (Prepotto) i već prije tridesetak godina, na početku svoje vinske karijere, odlučio je raditi najbolja vina na svijetu. Kao i svi drugi vinari iz naše branše i Edi Kante iznimnu pažnju posvećuje radu u vinogradu i pažljivom podrumarenju. Ne macerira sva vina jer koristi bačve od nehrđajućeg čelika, velike bačve od slavonskog hrasta kao barika. Njegovo glavno "oružje" je jedinstven 18 metara dubok podrum koji je iskopan u srcu toga krškog tvrdog kamena. Vina tu počivaju na dva kata na dvije različite temperature što omogućuje preciznu vinifikaciju. Podrum je također umjetnička galerija u kojem su njegove slike koje zatim postaju etikete za boce. Ima 15 hektara vinograda s 120 000 trsova vinove loze. Godišnje proizvodi oko 40 000 boca vina; 75% bijelih, 10% crvenih i 15% pjenušaca.
Više...

FRANCO TERPIN
je jedan od rijetkih odličnih "alternativnih" vinara slovenskog podrijetla u Italiji koji ne dolazi s područja Oslavja, već iz bližega Števerana (San Floriano del Collio) koji graniči direktno sa Slovenijom. On kaže da su u toj tradicionalnoj vinskoj obitelji uvijek poštovali prirodu i nastojali je koliko je god moguće neometano prenijeti u boce. Koriste autohtone slovensko-furlanske sorte: bivši tokajac i rebulu. Zbog umjerene maceracije vina su vrlo pitka i ugodna mirisa. Legendarno vino je tokajac 2004. Imaju 10 hektara vinograda s 50 000 trsova vinove loze i godišnje pune 25 000 boca vina.
Više...

BENJAMIN ZIDARICH
za prijatelje Bendži, jedinstven je vinski umjetnik i jedan od onih koji bez obzira na ekstremnu vinifikaciju proizvodi pitka i gastronomski orijentirana vina. Susjed je Edija Kantea (u selu Prepotto - Praprot) u talijanskom Krasu. I njegova bijela vina su macerirana, ali ih drži u rabljenim i novim hrastovim bačvama, kao i u velikim drvenim bačvama. Zbog toga zadržavaju velik dio sekundarnih okusa. Ima vjerojatno najzanimljiviji vinski podrum jer je za vrijeme kopanja krškog tla "naišao" na tri špilje koje su sada dio podruma. Ima jedinstven pogled iz degustacijske sobe/terase jer se odande vidi sjeverni dio Jadrana od Gradeža (Grado) na zapadu do Savudrije na istoku. Obrađuje 15 hektara vinograda. Godišnja proizvodnja je oko 22 000 boca vina.
Tvrtka se nalazi na teritoriju Prepotto, osnovana 1988. godine u podneblju Trščanskog Krša, zoni karakterističnoj po svojim iznimnim i nadaleko poznatim pejzažima.
Od samog početka nova tvrtka se morala suočiti sa velikim izazovom uzgoja vinograda na stjenovitim terenima sa vrlo malo crvenog tla, što je iziskivalo golemi i konstantan trud. Godinu za godinom, sve do danas, nicali su novi vinogradi što je rezultiralo time da im sada površina prelazi 15 hektara, sa proizvodnjom od 22.000 boca vina. Vina Zidarič postaju sve priznatija i poznatija na nacionalnom i internacionalnom nivou.
Tereni Tvrtke Zidarič prostiru se na 15 hektara zemljišta od kojih 8 hektara zauzimaju sami vinogradi, smješteni u zoni Trščanskog Krša. Blaga kontinentalna klima koja prevladava na višim dijelovima u kombinaciji sa mediteranskom klimom daju idealne uvjete za uzgoj. Svi vinogradi Zidarič imaju karakteristike krškog vapnenečkog podneblja sa crvenim tlom koje sadrži značajan udio željeza. Nadmorska visina od oko 270 metara pogoduje klasičnom uzgoju kao i guyot načinu. Jaka povezanost sa podnebljem i velika strast prema vinogradarstvu predstavljaju temeljno načelo tvrtke. Predanost i misija je biti prepoznatljiv predstavnik regije, kroz naša vina pokazati stvarni potencijal, bogatstvo i ljepotu naše zemlje. Rezultat toga su vina sa karakterom, za profinjena znalačka nepca koja vole kvalitetu života. Sve veća orijentiranost prema oživljavanju starog tradicionalnog načina uzgoja i proizvodnje, uz puno očuvanje prirodnih karakteristika podneblja; predstavlja izbor i obavezu proizvodnje autohtonih vrsta grožđa karakterističnih za taj krški kraj.
Naša vina sazrijevaju i čuvaju se u idealnim prirodnim uvjetima pod zemljom sa konstantno stabilnom temperaturom i vlagom.
Bijela vina: Vitovska, Prulke i Malvasia.
Crvena vina:Terrano i Ruje

Više...

NICOLO I GIORGIO BENSA
koji vode posjed La Castellada, također su iz sela Oslavje. Posjed su naslijedili od oca Giuseppea koji je 1956. kupio mali vinograd da bi prodavao otvorena vina. Krajem sedamdesetih godina posao preuzimaju dva sina i njihova vina ubrzo postaju svjetski poznata. Oni su bili prvi koji su i prije postojanja naziva "organski" ili "bio" obrađivali vinograd na ovaj način. Grozdove trgaju kad su apsolutno i potpuno zreli, maceriraju ih i potom pažljivo drže u hrastovim bačvama. Njihovu filozofiju je najbolje objasnio Niko (Nicolo) Bensa: "Svoju filozofiju najbolje mogu sažeti kroz staru slovensku poslovicu: Poštuj i prihvaćaj sve što te okružuje i bit ćeš nagrađen." Posjed La Castellada ima 10 hektara vinograda i godišnje proizvodi 25 000 boca odabranih vina.
Više...

VALTER MLEČNIK
bi lako mogao igrati centra u vinskoj košarkaškoj reprezentaciji. Baš kao što je on velik, tako su velika i njegova vina. Bio je prvi u Sloveniji, pod utjecajem kolega iz Oslavja, koji je započeo s maceracijom bijelih vina i s time imao velik uspjeh. "Ja samo nadzirem prirodu i puštam je da živi u mojim vinima", kaže. Vina drži u novim i rabljenim baricima i velikim drvenim bačvama. Kaže da je sauvignonasse (ili bivši tokajac; toccai friulano na talijanskom) sorta u koju ulaže u budućnosti. Nije ni čudno, jer je legenarni tokajski Angel (ime njegovog djeda) 1999 jedno od najboljih slovenskih suhih vina svih vremena. Njegov merlot poznavatelji stavljaju uz bok onima iz Pomerola, Bordeaux. Ima 9 hektara vinograda s 4 500 do 8 000 trsova vinove loze po hektaru i godišnje proizvede oko 12 000 boca vina.
Više...

JOŠKO GRAVNER
Jedan od najpoznatijih svjetskih vinara, biodinamićar poznat po prirodnoj proizvodnji vina u amforama ( velike glinene posude , zapećaćene s pčelinjim voskom koje se uvoze iz Gruzije ). Zajedno je sa Stankom Radikonom utro je put drugačijem vinarstvu. Živi u selu Oslavje u Colliju. Trenutno ima 18 hektara pod lozom . Daljnjih 4 hektara samo su posađeni. Cilj je završiti s 25 hektara pod lozom. Prije berbe je oko pola kilograma grožđa po trsu a konačni rezultat je oko 25.000 do 35.000 boca vina koja se ne prodaju ispod pet godina starosti.
Više...

DAMIJAN PODVERŠIĆ
Vinogradarstvom su se bavili Damjanov djed i otac koji je proizvodio vina za svoj restoran. Vinogradi se nalaze na nekoliko lokacija u Goriškim Brdima u Italiji. Podgora (Piedimonte) mali dio u najmu; Števerjan (San Floriano) mjesto zovu " Krsavnik " je dio vinograda koje je nasljedio od djeda Gilda, ostale vinograde je dobio od oca na Gradiščutu (Gradiscutta), a najveći dio vinograda je na Kalvariji (Monte Calvario). Veličina vinograda je oko 9 hektara i 1 hektar u najmu. Srednja gustoća sadnje je oko 8000 trsova po hektaru s količinom uroda pola kg po trsu. Godišnja proizvodnja je 25000 do 30000 boca vina. Od sorti u vinogradima su Chardonnay , Malvazija istarska, Friulano, Ribolla Gialla, Pinot Grigio, Merlot i Cabernet Sauvignon. Damijan je svoje gospodarstvo osnovao 1998. godine a na tržištu se pojavio 2000. godine. Počeo je proizvodnju vina na tradicionalan i prirodan način. Majstor dugih maceracija nakon kojih vino odležava u hrastovim bačvama do tri godine. Vino se puni u butelje bez filtriranja. Podrum se nalazi u Goriziji.
Više...

PAOLO VODOPIVEC
Tvrtka Paola Vodopivca nalazi se u Colludrozza-u, u blizini gradića Sgonico-a. To je u središtu Carsa, negostoljubivo stjenovito područje u kombinaciji s terasastim terenom (idealno za dobru prozračenost) na kojima ima malo plodnog tla. Već u prošlosti, i to u 1997. godine zbog fantastičnih rezultata odlučio je uzgajati i usredotočiti se samo na autohtonu sortu Vitovska i proizvoditi samo vino Vitovska. Ovo je sorta porijeklom iz Carsa i to je kraljica krša koja je obilježje područja u cijelosti. Vinogradi su visoke gustoće, odnosno više od 10.000 trsova po hektaru, uz vrlo niske prinose od 0,50 kg po trsu ( ima u vlasništvu ukupno 4,5 hektara ). Filozofija Paula je prirodna proizvodnje bez korištenja kemijskih sredstva za zaštitu i bez dodavanja umjetnih gnojiva. Paulo se odlučio na proizvodnju samo dvije vrste Vitovske: Vitovska Klasika, koja se danas proizvodi baš kao u prošlosti, maceracijom i fermentacijom u kacama i odležano oko 2 godine u velikim bačvama od slavonskog hrasta. Vitovska amfora, zakopano u zemlji u gruzijskim amforama. Fermentacija i odležavanje 6 mjeseci bez kontrole temperature, a nakon dvije godine vino se donosi na sazrijevanjeje dajući mu priliku da izrazi punoću svog okusa. Filozofija vinarije je uvijek prirodna proizvodnja, a to znači s prirodnim kvascima i uz dodatak minimalnih količina sumpora. Vina su pune u butelje bez filtracije da se očuva cjelovitost vina . Opći namjera je da se proizvode vina koja su izraz prirode i teritorija, a ne izraz čovjekove manipulacije. Ukupna proizvodnja je oko 12000 boca godišnje.
Više...

BRANKO ČOTAR
Visoravni i dolina između Vipave u Tršćanskom zaljevu. Krajolik je prepun strasti - stjenovito i divlje. Ovdje su hrastovi između stijena, ruj, i drugo karakteristično raslinje i jedinstvena crvena zemlja - terra rossa. Obiteljsko gospodarstvo sa vinogradima, podrum i kuća se nalazi na Kraš Gorjansko, oko 5 km od mora. Od prije 30 godina obitelj posjeduje restoran. Kasnije su odlučili da je jedno i drugo previše pa su se usmjerili isključivo na vina. Prvo vino je buteljirano je 1990. Vinogradarstvo i vinarstvo danas polako prelazi u ruke nove generacije vinara, ali još uvijek proizvode kao što su proizvodili naši preci. Vinogradi se protežu na ukupno 7 ha. Sorte Refošk, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malvazija, Sauvignon, Chardonnay i Vitovska. Srednja gustoća sadnje je 7300 trsova po hektaru, urod 3500 – 4000 kilograma po hektaru. Berbe do kasno u jesen. Podrum je iskopan u stijeni u nekoliko etaža. Maceracija: bijele sorte - 4 do 10 dana, crvene sorata 10 do 20 dana tijekom koje se ne koristite enzimi. Kod fermentacije nema hlađenja, bez dodanog sumpora u 225 do 2000 litara hrastovim bačvama te bez dodatka odabranih kvasaca. Dozrijevanje vina na talogu i bez sumpora: bijelih vina dvije do tri godine, crnih vina četiri do pet godina i bez filtracije. Oznake na vinima Čotar ukazuju na otiske prstiju. Bijelo vino uz otisak prsta znak Vasja sin, otac crveno - Branko Čotar.
Više...

BORUT BLAŽIČ
Gospodarstvo Blažić ima 7 hektara vinograda koji se protežu na slovenskim kao i na talijanskim brdima. Prvo vino je buteljirano je 1993. godine. Proizvodnja vina Blažič temelji se na prirodnom uzgoju grožđa. Niski prinosi po trsu s naglaskom na ručni rad u vinogradima, ručno se bere u punoj zrelosti grožđa. Vina se proizvode prirodno, sa prirodnim kvascima i maceracijom. Sva vina fermentiraju u hrastovim bačvama od 500 litara. Uzgajaju autohtone bijele sorte Rebulu i Sauvignonasse te Sauvignon, Sivi pinot i Chardonnay, a od crvenih sorti Merlot i Cabarnet sauvignon.
Više...

EDVARD SVETLIK
Na sunčanoj padini Čavna visoko iznad sela Kamnje imenom Grace nalazi se vinograd Rebule koji su posadili Ivi i Edvard Svetlik. Vinograd ima 1,2 ha s 8800 trsova rebule s prinosom do 1 kg po trsu i godišnjom proizvodnjom oko 3400 boca vina. Vinograd se obrađuje s ljubavi poštujući principe prirodne proizvodnje. Ručno košenje oko loze, bez uporabe herbicida i insekticida, brigom za prirodni sklad pa se može uživati u pjevu ptica i pogledu na grmlje majćine dušice između loze. Berba je praznik u kojem pomažu prijatelji koji ručno trgaju vrlo zrelo grožđe. Vina fermentiraju samo na kvascima koji se razvijaju na grožđu. Maceracija traje oko 14 dana, a nakon toga odležavanje u hrastovim bačvama. Vino se ne filtrira. Proizvodnja Rebule temelji se na više od dva stoljeća staroj tradiciji.
Više...

JORDAN CIGOJ

Više...

JURE ŠTEKAR

Više...

VLADO KRAUTHAKER
Na južnim obroncima Krndije, planine koja s svojim najvećim dijelom sa sjeveroistočne strane zatvara Požešku dolinu, smješteno je po kakvoći vina iznimno cijenjeno Vinogorje Kutjevo. Taj je kraj idealno vinogradarsko područje, gdje se vinova loza uzgaja stoljećima. Tu višestoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju prihvatio je i uspješno nastavlja Vlado Krauthaker, ing. agronomije i enolog , koji je 1992. godine uz podršku obitelji pokrenuo samostalni obrt. Vinogradarstvo Krauthaker je vlasnik 32 ha vinograda, te ima ugovorenu proizvodnju s kooperantima na daljnjih 68 ha, nad kojima ima kontrolu proizvodnje grožđa, od rezidbe do berbe. Kvaliteta vina Krauthaker dobila je potvrdu struke na izložbama i ocjenjivanjima u zemlji i inozemstvu na kojima su osvojena brojna priznanja i medalje. S ponosom naglašavamo vino Chardonnay s položaja Mitrovac koji je dobitnik zlatne medalje na ocjenjivanju vina Chardonnay du Monde 2002. zlatnu medalju za Sauvignon u Bordeauxu, te nekoliko zlatnih medalja revije Decanter. Vino Sauvignon berbe 2004. bilo je izabrano kao jedino vino iz Hrvatske koje se točilo na interkontinentalnim letovima u Prvoj klasi, avio kompanije Lufthansa. U organizaciji revije Svijet u čaši Vlado Krauthaker izabran je 2002. i 2006. godine za najboljeg vinara Hrvatske. Vina se distribuiraju na području cijele Hrvatske, a cca 23 % proizvodnje izvozi se u B i H, Crnu goru, Srbiju, Austriju, Australiju, Belgiju, Njemačku, Češku, Poljsku, Švicarsku, Švedsku, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i SAD. Vinogradi i podrum se nalaze na 45,3° Pareleli na onoj istoj, na kojoj se idući prema zapadu nalaze vrlo poznata vinogradarska područja: Istra – Piemont - Val du Rhone – Boredaux.
Više...

IVAN KOSOVEC
OPG Ivan Kosovec nalazi se na obroncima Moslavačke gore, u Popovači i posjeduje 3 ha vinograda sa oko 19 000 trsova vinove loze na jednom od najljepših vinogradarskih položaja u Moslavini. Sortiment je škrlet, chardonnay, frankovka, zweigelt i crni pinot. Filozofija uzgoja i obrade vinograda temelji se na ekološkim principima i tehnikama pa je tako zaštita vinograda minimalna i temelji se na predanom ručnom radu i smanjenoj upotrebi mehanizacije, bez upotrebe umjetnih gnojiva, insekticida i herbicida. Proizvodnja vina se temelji isključivo na prirodnoj kvaliteti grožđa, bez ikakvih korekcija i intervencija u mošt ili vino, vrenja se provode spontano sa autohtonim kvascima, bez upotrebe enoloških sredstava, bistrenja i filtracija dok je upotreba sumpora svedena na minimum. Takvim pristupom želi se maksimalno istaknuti i vjerno prenesti određene specifičnosti tla i samog vinogradarskog položaja, te odlike pojedine berbe i sorte što rezultira dobivanjem originalnih, iskrenih i prirodnih vina.
Više...

ANDREJ CEP - GORDIA
Vinogradi ovog mladog vinara nalaze se na Kolombanu nad Ankaranom, na nadmorskoj visini 90 do 130 metara, na laporu površine oko 3.5 hektara. Prirodni je proizvođač vina. Vinograd ima od 5000 do 7000 trsova po hektaru s prinosom od 500 do 800 grama po trsu i godišnjom proizvodnjom od 12000 do 15000 boca vina. Od sorti u vinogradima su malvazija, muškat, chardonnay, sivi pinot, sauvignon, refošk, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Sva vina odležavaju u drvenim bačvama od 12 do 36 mjeseci. Vina su sa sa vrlo malo dodanog sumpora, te bez dodatka odabranih kvasaca, a puni se u butelje bez filtriranja.
Više...

ATIMO

Više...

MARTIN KRAPEŽ

Više...

ALEKS KLINEC

Više...

ACI URBAJS
Jedan od rijetkih vinara koji proizvodi biodinamička vina po Demetru. 1988 obnovio je "krajinske gorce" na Rifniku. Na otprilike 3 ha zemlje sagradio je kuću i podigao imanje. Svega 1 ha su vinogradi sa oko 6000 trsova pa u dobrim godinama ima oko 3000 litara vina ( 3000 – 4000 butelja godišnje ). Od sorti grožđa uzgaja kerner, chardoonnay, rizling laški rajnski, sivi i crni pinot te frankovku. Godine 1998. počele su biodinamičke kontrole, a od 2000. godine dobio je Demetrov certifikat. Od 2006. u prodaji je linija ORGANIC ANARCHY bez dodatnog sumpora. Vinogradi su na strmim padinama brda: Ursula, Rifnika i Kalobje. Sve se radi ručno, bez traktora i bilo kakve mehanizacije. U vinogradu često možete vidjeti 4 prekrasna islandska konja.
Više...

GUERILA

Više...

RONCHI DI CIALLA
Ronchi di Cialla je povijesni Friulanski posjed, smješten u D.O.C. vinsku regiju Colli Orientali del Friuli, te je službeno priznat od strane nadležnog ministarstva kao Grand Cru. Posjed je isključivo obiteljski, Dina i Paolo Rapuzzi su ga osnovali 1970.godine i danas se vinogradi rasprostiru na 26 ha. Postoje službeni dokumenti koji govore da se vinova loza na području Cialla-e uzgajala još u 13. stoljeću. Od samih početaka, filozofija Ronchi di Cialla je uzgoj samo i isključivo autohtonih sorti kao što su Ribolla Gialla, Friulano, Refosco dal Peduncolo Rosso, Schioppettino, Pignolo, Verduzzo i Picolit. Te su sorte u Cialla-i našle svoju savršenu okolinu i dom. Obrada vinove loze se vrši minimalnom upotrebom ne zagađujućih sredstava, a sama vinifikacije se obavlja potpuno prirodno. Svi postupci se obavljaju s maksimalnom brigom za okoliš i prirodu, tako da se vinova loza uzgaja u savršenoj suradnji sa prirodom. Nakon 40 godina rada, Ronchi di Cialla ima tržišnu reputaciju kao jedan od najuglednijih proizvođača vina koja su primjerena za dugogodišnji razvoj u bocama, čak i po nekoliko desetljeća.
Više...